3.5 C
Kielce
piątek, 22 listopada, 2024
Strona głównaKultura5 sposobów na ozdobienie piernika świątecznego

5 sposobów na ozdobienie piernika świątecznego

Zobacz

Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami, a to oznacza powrót jednej z najbardziej kochanych tradycji – pieczenia i dekorowania ciast. Jeśli masz ochotę nadać swoim wypiekom wyjątkowy wygląd, to świetnie trafiłeś! Oto 5 kreatywnych sposobów na ozdobienie piernika świątecznego, które sprawią, że Twoje święta będą jeszcze bardziej magiczne.

Piernik świąteczny – ciasto, bez którego nie ma Bożego Narodzenia

To, co wyróżnia piernik świąteczny spośród innych wypieków, to jego niepowtarzalny bukiet aromatyczny. Korzenne przyprawy łączą się, tworząc symfonię smaków, która dosłownie wypełnia dom świątecznym nastrojem. Już sam zapach ciasta unoszący się po kuchni, potrafi przenieść domowników w magiczny świat świąt. Wystarczy upiec tylko dobry piernik. Przepis na to ciasto w tradycyjnej wersji sięga wieków wstecz. To słodkie cudo zyskało popularność w różnych kulturach na przestrzeni lat. W Polsce, Niemczech, Rosji i wielu innych krajach. Piernik świąteczny stał się symbolem tradycji rodzinnych i radości. Pięknie ozdobiony jest efektowną dekoracją stołów w okresie Bożego Narodzenia.

5 sposobów na ozdobienie piernika świątecznego

Jak ozdobić piernik świąteczny, aby prezentował się wyjątkowo i smakował jeszcze lepiej? A może dodatkowo zachwycił odwiedzających cię gości? Oto pięć pomysłów, które pomogą ci w tym zadaniu.

1. Lukier, czyli tradycyjna glazura cukrowa

Glazura cukrowa to klasyczny sposób na zdobienie piernika świątecznego. Potrzebujesz do niej jedynie cukru pudru i odrobiny wody lub soku z cytryny. Dodawaj płyn do cukru stopniowo, mieszając, aż uzyskasz konsystencję odpowiednią do dekorowania. Lukrową masę możesz dokładnie rozsmarować na całym pierniku. Możesz też postawić na swoją kreatywność i stworzyć ciekawe wzory, świąteczne napisy itp. na powierzchni ciasta. Oto jedna z propozycji.

  • Lukrowy marmur: Podziel lukier na trzy części i do każdej dodaj kilka kropel barwnika spożywczego. Stwórz masy o pastelowych odcieniach. Następnie, za pomocą cienkiego pędzla, maluj delikatne wzory na ostudzonym pierniku. Pozwól, by różnokolorowe masy delikatnie na siebie nachodziły i po zastygnięciu stworzyły efekt lukrowego marmuru.

2. Cukrowe pisaki i posypki

Jeżeli chcesz dodać swojemu piernikowi koloru lub błysku, postaw na kolorowe pisaki i posypki cukrowe, drażetki lub kolorowe cukierki.

  • Możesz je przyklejać do jeszcze wilgotnej glazury z lukru, tworząc z nich różne wzory.
  • Wykorzystaj cukrowe pisaki, aby narysować świąteczne kształty. Na przykład choinkę, bałwana lub gwiazdki.
  • Twój piernik ma być królem świątecznego stołu? Narysuj na nim lukrowym, białym pisakiem koronę, a następnie dodaj na jej końcach małe krople złocistego lukru. W ten sposób świąteczny piernik stanie się małym, jadalnym dziełem sztuki.

3. Czekolada i bakalie

Ten pomysł na ozdobienie świątecznego piernika spodoba ci się, jeśli jesteś wielbicielem czekolady. Rozpuść tabliczkę mlecznej czekolady w kąpieli wodnej, a następnie za pomocą pędzelka, nakładaj ją na piernik. Najlepiej rozsmaruj równomiernie po całej powierzchni ciasta. Czekolada doda piernikowi nie tylko wyjątkowego wyglądu, ale również niepowtarzalnego smaku.

Jeśli preferujesz naturalne składniki, owoce suszone i orzechy będą strzałem w dziesiątkę, by uzupełnić czekoladową dekorację. Rodzynki, żurawina, migdały, orzechy włoskie, suszone śliwki, płatki kokosa – to tylko niektóre z propozycji. Możesz je przyklejać do czekoladowej glazury tak, by tworzyły efektowne szlaczki.

4. Masa marcepanowa

Marcepan to doskonały produkt do modelowania różnego rodzaju figur i kształtów. Wystarczy, że kupisz gotową masę. Możesz z niej tworzyć świąteczne motywy, takie jak choinki, gwiazdki czy bałwanki, a następnie przyklejać je do piernika. Ciasto wcześniej możesz posmarować lukrem lub czekoladą. Dzięki temu piernik stanie się trójwymiarowy i z pewnością zrobi wrażenie na wszystkich gościach.

5. Mini bałwanki

O tym zdobieniu musisz pomyśleć już na etapie robienia ciasta do piernika. Oderwij kilka kawałków surowego ciasta piernikowego i uformuj z nich małe kulki. Zadbaj o to, aby były mniej więcej jednakowej wielkości. Wszystko po to, by zrobić z nich małe bałwanki. Po upieczeniu pokryj piernikowe kulki białym lukrem i złącz po trzy. Pozostaw do zastygnięcia masy. Gdy kulki połączą się, ozdób je kolorowymi drażetkami i cukrowymi pisakami. Stwórz z nich urocze mini bałwanki. Na powierzchnię piernika wylej kleksy białego lukru i ustaw na nich zrobione figurki. Zimowa dekoracja ciasta gotowa!

Wypiekanie piernika świątecznego staje się często rodzinną tradycją, łącząc pokolenia. Podobnie jest z jego ozdabianiem. To nie tylko szansa na wykazanie się kreatywnością, ale także doskonała okazja do spędzenia czasu z najbliższymi. Możesz zaangażować w prace także domowników. Niezależnie od wybranej metody dekorowania, pamiętaj, że najważniejsze jest to, aby bawić się przy tym świetnie. W końcu to magia świąt i ta niepowtarzalna atmosfera sprawiają, że te tradycyjne ciasta smakują tak wyjątkowo.

Aktualności

Sesja Rady Miejskiej w Morawicy

Na podstawie § 18 ust. 3 Statutu Miasta i Gminy Morawica przyjętego uchwałą Nr II/5/18 Rady Miejskiej w Morawicy z dnia 27...

Polecamy